suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Drożdżowa baba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszne ciasto dla miłośników wypieków na drożdżach.

Drożdżowa baba

Składniki:

Drożdżowa baba

 

  • 50 dag mąki;
  • 8 dag drożdży;
  • 2 łyżki mleka;
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki;
  • 7 żółtek;
  • szklanka cukru;
  • 1/2 kostki margaryny;
  • sól;
  • 7 dag rodzynek;
  • aromat rumowy i cytrynowy;
  • tłuszcz do smarowania formy.

Sposób przygotowania:

Drożdżowa baba
Przygotowujemy zaczyn z drożdży: do ciepłego mleka z łyżką cukru i mąki wkruszamy drożdże. Mieszamy i na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy go do mąki wymieszanej z solą i śmietaną, mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min w celu wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do wyrośniętego ciasta, wyrabiamy ciasto dokładnie ręką, następnie wlewamy roztopioną margarynę cały czas wyrabiając ciasto, rodzynki i aromaty. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione (musi odchodzić od ręki), ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min. Przygotowujemy piekarnik: nagrzewamy go do ok 180oC, ciasto przekładamy do jednej dużej lub dwóch mniejszych form wysmarowanych masłem i pieczemy przez ok 30-40 min.
Po upieczeniu posypujemy babę cukrem pudrem lub polewamy lukrem