Sposób przygotowania:
Drożdżowa baba
Przygotowujemy zaczyn z drożdży: do ciepłego mleka z łyżką cukru i mąki wkruszamy drożdże. Mieszamy i na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy go do mąki wymieszanej z solą i śmietaną, mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min w celu wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do wyrośniętego ciasta, wyrabiamy ciasto dokładnie ręką, następnie wlewamy roztopioną margarynę cały czas wyrabiając ciasto, rodzynki i aromaty. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione (musi odchodzić od ręki), ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min. Przygotowujemy piekarnik: nagrzewamy go do ok 180oC, ciasto przekładamy do jednej dużej lub dwóch mniejszych form wysmarowanych masłem i pieczemy przez ok 30-40 min.
Po upieczeniu posypujemy babę cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Po upieczeniu posypujemy babę cukrem pudrem lub polewamy lukrem