bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Babka cytrynowa drożdżowa z automatu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moją pierwszą w życiu drożdżowa babką w dodatku z automatu do chleba..

Babka cytrynowa drożdżowa z automatu

Składniki:

Babka cytrynowa drożdżowa z automatu

 

 

  • polewa:
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 100ml śmietany 30%

 

  • czekoladowe kolorowe drażetki do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa drożdżowa z automatu
Mąkę przesiać, jajko roztrzepać, masło roztopić i ostudzić. Do maszyny włożyć wg kolejności składniki płynne, potem sypkie, a na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ("dough"). Po zakończeniu programu ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 170ºC, do suchego patyczka ok 30-40min. Wyjąć, przestudzić w foremce, a potem wyjąć i studzić na kratce.

Zrobić polewę: czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania błyszczącej polewy. Polać babkę i ozdobić