Sposób przygotowania:
Babka cytrynowa drożdżowa z automatu
Mąkę przesiać, jajko roztrzepać, masło roztopić i ostudzić. Do maszyny włożyć wg kolejności składniki płynne, potem sypkie, a na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ("dough"). Po zakończeniu programu ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 170ºC, do suchego patyczka ok 30-40min. Wyjąć, przestudzić w foremce, a potem wyjąć i studzić na kratce.
Zrobić polewę: czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania błyszczącej polewy. Polać babkę i ozdobić
Zrobić polewę: czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania błyszczącej polewy. Polać babkę i ozdobić