dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Drożdżowa babka - żyrafa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka drożdżowa, z kakaowymi plamkami, puszysta, bardzo smaczna. W przekroju, swym wyglądem przypomina wzór na skórze żyrafy.

Drożdżowa babka - żyrafa

Składniki:

Drożdżowa babka - żyrafa

białe ciasto:

kakaowe ciasto:

  • 2/3 białego ciasta
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 łyżki wody

do polania:

Sposób przygotowania:

Drożdżowa babka - żyrafa
Białe ciasto: Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, rozcieramy łyżką do momentu aż uzyskamy płynną konsystencję. Wlewamy mleko, mieszamy. Dodajemy jajko, rozpuszczone i ostudzone masło i mąkę, krótko wyrabiamy na jednolite ciasto. Dzielimy na trzy części. Jedną z nich odkładamy, resztę dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt owalu o wymiarach ok. 21 x 7 centymetrów. kakaowe ciasto: Do dwóch białych części ciasta dodajemy kakao i wodę, wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitego koloru. Dzielimy na osiem równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt owalu o wymiarach ok. 20 x 8 centymetrów, zawijamy wzdłuż krótszych boków w rulony. Kakaowe ruloniki układamy na środku rozwałkowanych kawałków białego ciasta, owijamy nim dookoła i zlepiamy brzegi. Gotowe rulony układamy w silikonowej formie. Całość lekko uciskamy z wierzchu, zostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy ok. 30 - 40 min. Studzimy. polewa: Obie czekolady osobno rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Najpierw polewamy mleczną czekoladą, po wierzchu polewamy białą czekoladą, posypujemy czekoladową posypką. Zostawiamy do zastygnięcia.