akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pomysłowa rolada Żyrafa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pomysłowa rolada, przypominająca cętki żyrafy. Troszkę pracochłonna, ale efekt jest tego wart! Polecam

Pomysłowa rolada Żyrafa               Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomysłowa rolada Żyrafa

 

  • Ciasto I etap:
  • 5 żółtek
  • 4 łyżeczki cukru
  • 100g. mąki
  • 80ml. wody
  • 45ml. oleju

 

  • Ciasto II etap:
  • 3 łyżki kakao
  • 4 białka
  • 4 łyżeczki cukru

 

  • Ciasto na wzór :
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki ciasta z I etapu

 

 

Sposób przygotowania:

Pomysłowa rolada Żyrafa
1. Etap I: Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mąkę, wodę i olej, zmiksować. 2. Ciasto na wzór: Białko ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, miksować. Wsypać mąkę i 2 łyżki ciasta z I etapu. Delikatnie wmieszać do piany. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na płaską, dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kontury żyrafy (polecam, przygotować sobie wcześniej jakieś zdjęcie cętków żyrafy- ułatwi to sprawę :D ) Piec w 170st.C około 3 minuty. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. 3. Etap II: Do ciasta z etapu I dodać kakao i wymieszać. W innym naczyniu ubić na sztywno białka z cukrem. Delikatnie wmieszać je do ciasta kakaowego. Wylać masę na podpieczony wzór (delikatnie, aby go nie zniszczyć) Piec w 190st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i zwinąć w roladę. Ostudzić. 4. Masa jogurtowa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody. Ostudzić, dodać do ubitej śmietany, zmiksować. Dodać jogurt grecki i delikatnie wymieszać.5. Roladę rozwinąć, napełnić masą jogurtową i truskawkami, zwinąć z powrotem. Schłodzić do stężenia masy. Smacznego!
Pomysłowa rolada Żyrafa
Kawałek rolady Żyrafy.