Sposób przygotowania:
Pomysłowa rolada Żyrafa
1. Etap I: Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mąkę, wodę i olej, zmiksować. 2. Ciasto na wzór: Białko ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, miksować. Wsypać mąkę i 2 łyżki ciasta z I etapu. Delikatnie wmieszać do piany. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na płaską, dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kontury żyrafy (polecam, przygotować sobie wcześniej jakieś zdjęcie cętków żyrafy- ułatwi to sprawę :D ) Piec w 170st.C około 3 minuty. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. 3. Etap II: Do ciasta z etapu I dodać kakao i wymieszać. W innym naczyniu ubić na sztywno białka z cukrem. Delikatnie wmieszać je do ciasta kakaowego. Wylać masę na podpieczony wzór (delikatnie, aby go nie zniszczyć) Piec w 190st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i zwinąć w roladę. Ostudzić. 4. Masa jogurtowa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody. Ostudzić, dodać do ubitej śmietany, zmiksować. Dodać jogurt grecki i delikatnie wymieszać.5. Roladę rozwinąć, napełnić masą jogurtową i truskawkami, zwinąć z powrotem. Schłodzić do stężenia masy. Smacznego!