Sposób przygotowania:
Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie
Nagrzać piekarnik do 180 °C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Z masy odjąć 4 -5 łyżek ciasta i przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka foliowego. Zrobić biały szkielet na wzór ciała żyrafy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na podpieczony wzór. Ponownie włożyć do piekarnika i piec ok. 10 min. Zdjąć papier i zrolować na ścierce. Pozostawić do ostudzenia. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć banany. Przełożyć na pergamin i dać do lodówki, tak aby czekolada zastygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywna masę. Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć banany, a całość posmarować kremówką. Ponownie zwinąć i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.