Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zrobienie takiej rolady jest bardzo proste i szybkie, a jakie szczęśliwe przy tym dziecko, że zjada "szyję żyrafy".

Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

 

  • 2 banany
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • ok. 1 łyżka masła
  • ok. 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie
Nagrzać piekarnik do 180 °C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Z masy odjąć 4 -5 łyżek ciasta i przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka foliowego. Zrobić biały szkielet na wzór ciała żyrafy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na podpieczony wzór. Ponownie włożyć do piekarnika i piec ok. 10 min. Zdjąć papier i zrolować na ścierce. Pozostawić do ostudzenia. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć banany. Przełożyć na pergamin i dać do lodówki, tak aby czekolada zastygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywna masę. Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć banany, a całość posmarować kremówką. Ponownie zwinąć i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. 
Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie
Na pergaminie z białego ciasta zrobić wzór ciała żyrafy. Zapiec 1-2 min.
Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie
Na podpieczone jasny wzór wylać ciasto kakaowe.
Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie
Upiec i z gorącego ciasta zdjąć papier do pieczenia.
Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie
Delikatnie przełożyć na ścierkę i zrolować.