Sposób przygotowania:
Babka z kardamonemETAP 1:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże , masło stopić i przestudzić.
Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, kardamon i cukier, wymieszać, następnie dodać żółtka i mleko z drożdżami, zagnieść ciasto.
W trakcie zagniatania dodać przestudzone masło i na koniec rodzynki ( ja robię wszystko robotem z końcówka haka), ciasto odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą ja swoja upiekłam w tortownicy przedłużając jej wysokość papierem do pieczenia bo chciałam mieć babkę w takim kształcie, ale zwykła forma do babki jest też dobra.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, piec w temp. 180 st 15 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec jeszcze 30 minut jeśli forma jest wysoka w niższej trzeba czas pieczenia skrócić i pilnować, aby nam się nie spaliła.
Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polać lukrem.