SUPERPRZEPIS

Babka z kardamonem

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Babka z kardamonem

Babka z wyraźnym aromatem kardamonu jest wypiekiem dla tych co lubią właśnie kardamon ja lubię więc mi bardzo smakowała.

Składniki:

Babka z kardamonem

ciasto:

dodatkowo:

  • gotowy lukier

Sposób przygotowania:

Babka z kardamonem

ETAP 1:

Babka z kardamonem
Ciasto odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia.

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże , masło stopić i przestudzić.

Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, kardamon i cukier, wymieszać, następnie dodać żółtka i mleko z drożdżami, zagnieść ciasto.

W trakcie zagniatania dodać przestudzone masło i na koniec rodzynki ( ja robię wszystko robotem z końcówka haka), ciasto odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Babka z kardamonem
Forma babki jest dowolna choć w tej wygląda uroczo.

Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą ja swoja upiekłam w tortownicy przedłużając jej wysokość papierem do pieczenia bo chciałam mieć babkę w takim kształcie, ale zwykła forma do babki jest też dobra.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, piec w temp. 180 st 15 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec jeszcze 30 minut jeśli forma jest wysoka w niższej trzeba czas pieczenia skrócić i pilnować, aby nam się nie spaliła.

Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polać lukrem.