RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Drożdżowa gąsienica

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapach ciasta drożdżowego przypomina mi miłe chwile z dzieciństwa.A drożdżówka robiona z moją córcią jest pyszna :)

Drożdżowa gąsienica Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa gąsienica

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa gąsienica
W szklance kruszymy drożdże dodajemy letnie mleko, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do miski przesiewamy mąkę i dodajemy roztopioną margarynę. Gdy rozczyn wyrośnie, łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.30 min.. W tym czasie obieramy jabłka,kroimy na ćwiartki a potem na plasterki. Gdy ciasto wyrośnie,rozwałkować je na prostokąt. Ponacinać brzegi na paski o szer.ok3-3,5 cm.Paski ciasta zawijamy ukośnie do środka tak, aby następny pasek nachodził na wcześniejszy.Zaplecione ciasto odstawiamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor ok40-50 min.w 180°C
Drożdżowa gąsienica
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia
Drożdżowa gąsienica
Rozwałkować,ponzcinać brzegi i nałożyć jabłka
Drożdżowa gąsienica
Paskiami zawijać tak aby nachodziły jeden na drugi
Drożdżowa gąsienica
I gotowa drożdżóweczka