Sposób przygotowania:
Drożdżowa gąsienica
W szklance kruszymy drożdże dodajemy letnie mleko, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do miski przesiewamy mąkę i dodajemy roztopioną margarynę. Gdy rozczyn wyrośnie, łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.30 min.. W tym czasie obieramy jabłka,kroimy na ćwiartki a potem na plasterki. Gdy ciasto wyrośnie,rozwałkować je na prostokąt. Ponacinać brzegi na paski o szer.ok3-3,5 cm.Paski ciasta zawijamy ukośnie do środka tak, aby następny pasek nachodził na wcześniejszy.Zaplecione ciasto odstawiamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor ok40-50 min.w 180°C