Sposób przygotowania:
Drożdżowa rolada z orzechami
Ciasto: Do miski przesiać mąkę i cukier. Dodać drożdże oraz sól.Wymieszać suche składniki. Do małej miseczki wbić jajko i dodać żółtko. Roztrzepać. Dodać do miski. Masło roztopić, mleko podgrzać- ma być ciepłe ( test palca ma być przyjemniej ciepłe a nie parzyć). Do miski dodać masło i lekko wszystko wymieszać. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Wyrabiać aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Orzechy: Orzechy zmielić ( ja użyłam blendera). Przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy,amaretto oraz przyprawy. Wymieszać. Stopniowo wlewać śmietankę i mieszać. Białko ubić i dodać do orzechów( odrobinę białka zostawić do posmarowania ciasta). Delikatnie wymieszać. Wykonanie: Ciasto ponownie lekko wyrobić. Rozwałkować na placek grubości około 5-6 mm. Rozsmarować farsz. Zwinąć roladę. Posmarować białkiem. Piec około 40 minut w 190 st. Początkowo studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a potem na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Smacznego!
edytaha