IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Strucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Strucla z makiem, to obowiązkowe ciasto na Boże Narodzenie.

Strucla z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla z makiem

 

Sposób przygotowania:

Strucla z makiem
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Do garnuszka kruszymy drożdże dodajemy 1 łyżkę mąki i cukru, zalewamy połową mleka i mieszamy - pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy pozostałe mleko, jajka ubite z cukrem, sól oraz zaczyn. Całość zagniatamy, dodając powoli margarynę. Ciasto zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne oraz będzie odchodziło od miski i rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu ok 2h. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i przerabiamy a następnie dzielimy na pół. Każą część wałkujemy na kwadrat a następnie smarujemy go połową masy makowej zachowując odstęp ok 2 cm. od każdej strony. Zwijamy ciasto w roladą, a następnie boki zawijamy pod spód. Roladę wkładamy do formy keksowej i pieczemy ok 40 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto ozdabiamy cukrem pudrem. Smacznego !!
Strucla z makiem
Ciasto rozwałkować a następnie wyłożyć masę makową i rozsmarować.
Strucla z makiem
Ciasto zwinąć w roladę i przykryć, czekając aż lekko podrośnie ok 15 min.
Strucla z makiem
Gotową umieszczamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy.
Strucla z makiem
Upieczoną posotawiamy do przestygnięcia a następnie dekorujemy.

Tagi:

jajko jajka mak