Sposób przygotowania:
Strucla z makiem
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Do garnuszka kruszymy drożdże dodajemy 1 łyżkę mąki i cukru, zalewamy połową mleka i mieszamy - pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy pozostałe mleko, jajka ubite z cukrem, sól oraz zaczyn. Całość zagniatamy, dodając powoli margarynę. Ciasto zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne oraz będzie odchodziło od miski i rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu ok 2h. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i przerabiamy a następnie dzielimy na pół. Każą część wałkujemy na kwadrat a następnie smarujemy go połową masy makowej zachowując odstęp ok 2 cm. od każdej strony. Zwijamy ciasto w roladą, a następnie boki zawijamy pod spód. Roladę wkładamy do formy keksowej i pieczemy ok 40 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto ozdabiamy cukrem pudrem. Smacznego !!