Sposób przygotowania:
Strucla z makiem
WYKONANIE Margarynę posiekać z mąką. Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka z łyżką cukru i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. MASA MAKOWA 25 dag maku 10 dag margaryny 2 łyżki miodu płynnego 5 dag orzechów krojonych 5 dag migdałów (sparzonych wodą, obranych i pokrojonych) 5 dag rodzynek 5 dag wiórek kokosowych 3łyżki gęstej śmietany 2-3 jajka szklanka cukru WYKONANIE Mak parzyć około 20 min, dwukrotnie zemleć. Margarynę rozpuścić. Dodać do maku miód, cukier, żółtka oraz tłuszcz. Dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, cały czas mieszając, a na koniec białka ubite na sztywną pianę. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować. Na ciasto wyłożyć i rozprowadzić masę makową. Zwinąć w rulon i w papier do pieczenia. Ułożyć w dwóch wąskich, lub jednej szerokiej blaszce. Piec około 40 min w temp. 170 stopni. Smacznego!!!