Sposób przygotowania:
Drożdżowa strucla z makiemCIASTO
Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie, ale nie gorące. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do garnuszka wkruszamy drożdże dodajemy po 1 łyżce mąki i cukru, zalewamy połową mleka i dokładnie mieszamy - pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. U mnie jest to zazwyczaj wyłączona - ale jeszcze ciepła płytka na której wcześniej podgrzewałam mleko i topiłam margarynę.
CIASTO
Jajka ubijamy z cukrem do białości, aż cukier będzie niewyczuwalny.
CIASTO
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka ubite z cukrem do białości, sól oraz zaczyn i mleko które nam pozostało. Całość zagniatamy, dodając powoli roztopioną margarynę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, oraz powinno odchodzić od miski i dłoni - u mnie to zazwyczaj 20-30 min. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu ok 2h.
CIASTO
Ciasto w tym czasie powinno minimum podwoić swoją objętość. Takie ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
NADZIENIE
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Przygotowujemy masę makową. Gotową masę makową wykładamy do miski, dodajemy kaszę manną oraz białka ubite z cukrem wanilinowym i miksujemy mikserem a następnie dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Taką masę dzielimy na pół i wykładamy na ciasto, delikatnie wyrównujemy zachowując z każdej strony ok 3-4 cm ciasta. Tak przygotowane ciasto zawijamy w roladę.
PRZYGOTOWANIE
Papier do pieczenia smarujemy olejem.
PIECZENIE
Na tak przygotowany papier wykładamy nasze rolady i delikatnie zawijamy pozostawiając ok 2-3 cm. luzu. Nasze strucle przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 180'C. aż się ładnie zarumienią, a po tym czasie rozcinamy papier i pieczemy jeszcze ok 10 min. - w zależności czy nam się już ładnie zarumieniło ciasto czy nie.
DEKOROWANIE
Upieczone strucle pozostawiamy do przestygnięcia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
gosia47-47