IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

SUPERPRZEPIS

Drożdżowa strucla z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mak symbolizuje dobrobyt, dlatego też nie powinno go zabraknąć przez Święta Bożego Narodzenia. To przepis na smaczne ciasto. Do ciasta użyłam gotowej już masy makowej.

Drożdżowa strucla z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowa strucla z makiem

CIASTO:

MASA:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilionowy
  • 2 łyżki kaszy manny

DODATKOWO:

  • olej do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowa strucla z makiem

CIASTO

Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie, ale nie gorące. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do garnuszka wkruszamy drożdże dodajemy po 1 łyżce mąki i cukru, zalewamy połową mleka i dokładnie mieszamy - pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. U mnie jest to zazwyczaj wyłączona - ale jeszcze ciepła płytka na której wcześniej podgrzewałam mleko i topiłam margarynę.

CIASTO

Drożdżowa strucla z makiem
Jajka ubijamy z cukrem - pracę może nam ułatwić cukier drobny

Jajka ubijamy z cukrem do białości, aż cukier będzie niewyczuwalny.

CIASTO

Drożdżowa strucla z makiem
Takie składniki zagniatamy dokładnie na jednolite ciasto

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka ubite z cukrem do białości, sól oraz zaczyn i mleko które nam pozostało. Całość zagniatamy, dodając powoli roztopioną margarynę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, oraz powinno odchodzić od miski i dłoni - u mnie to zazwyczaj 20-30 min. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu ok 2h.

CIASTO

Drożdżowa strucla z makiem
Gotowe ciasto pozostawiamy do podrośnięcia

Ciasto w tym czasie powinno minimum podwoić swoją objętość. Takie ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.

NADZIENIE

Drożdżowa strucla z makiem
Przygotowujemy masę makową.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Przygotowujemy masę makową. Gotową masę makową wykładamy do miski, dodajemy kaszę manną oraz białka ubite z cukrem wanilinowym i miksujemy mikserem a następnie dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Taką masę dzielimy na pół i wykładamy na ciasto, delikatnie wyrównujemy zachowując z każdej strony ok 3-4 cm ciasta. Tak przygotowane ciasto zawijamy w roladę.

PRZYGOTOWANIE

Drożdżowa strucla z makiem
Dobrze wysmaowany papier sprawi że nasze ciasto ładnie sie zarumieni podczas pieczenia

Papier do pieczenia smarujemy olejem.

PIECZENIE

Drożdżowa strucla z makiem
Zawijając ciasto musimy pamiętać aby pozostawić w niej luz

Na tak przygotowany papier wykładamy nasze rolady i delikatnie zawijamy pozostawiając ok 2-3 cm. luzu. Nasze strucle przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 180'C. aż się ładnie zarumienią, a po tym czasie rozcinamy papier i pieczemy jeszcze ok 10 min. - w zależności czy nam się już ładnie zarumieniło ciasto czy nie.

DEKOROWANIE

Drożdżowa strucla z makiem
Gotowe posypujemy cikrem pudrem lub lukrujemy

Upieczone strucle pozostawiamy do przestygnięcia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!