Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowa strucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Masę makową z puszki można przyprawić według uznania

Drożdżowa strucla z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa strucla z makiem

 

  • 25 dag mąki tortowej
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 1/4 szkl śmietany
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii z karmelem
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa strucla z makiem
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru, połączyć ze śmietaną, roztrzepanym jajkiem i żółtkiem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostały cukier puder, wanilię, szczyptę soli, masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać drożdże z jajkami i śmietaną, szybko zagnieść ciasto, rozwałkować na prostokąt. Masę makową wymieszać ze skórką pomarańczową i aromatem, wyłożyć na ciasto, wyrównać i zwinąć tak jak roladę. Struclę włożyć do wąskiej blaszki wyłożonej pergaminem, odłożyć na 20-25 minut w ciepłe miejsce. Następnie włożyć do lekko nagrzanego piekarnika na 10 minut, podnieść temp na 180 stopni i piec około 30-35 minut.
Drożdżowa strucla z makiem
Z przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto
Drożdżowa strucla z makiem
Ciasto rozwałkować w krztałcie prostokąta
Drożdżowa strucla z makiem
Wyłożyć przyprawioną masę makową, wyrównać
Drożdżowa strucla z makiem
Ciasto zwinąć tak jak roladę i włożyć do wąskiej blaszki

Tagi:

jajko jajka