Sposób przygotowania:
Sernik krakowski - z kratką i lukrem cytrynowymCIASTO:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 schłodzonego ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i po nakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut.
Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
MASA SEROWA:
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-165 stopni.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku na zmianę z porcjami sera. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać wymieszane z łyżeczką mąki bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię.
NASTĘPNIE:
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka.
Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wystudzić.
LUKIER:
Cukier puder wsypać do miseczki, wymieszać z olejem i ucierać dodając stopniowo sok z cytryny.
Kiedy osiągnie konsystencję gęstej śmietany, rozprowadzić go na wystudzonym serniku.
iziona
edytaha
Dziękuję Iwonko :) Mój mąż też go uwielbia :)