edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sernik krakowski - z kratką i lukrem cytrynowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sernik krakowski z dekoracyjną kratką i lukrem, pachnący wanilią i pomarańczową skórką – nieodłączny element wielkanocnego stołu.

Sernik krakowski - z kratką i lukrem cytrynowym

Składniki:

Sernik krakowski - z kratką i lukrem cytrynowym

CIASTO:

MASA SEROWA:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego sera
  • 8 jajek
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • łyżeczka mąki pszennej do bakalii
  • żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki

LUKIER:

  • 15 dag cukru pudru
  • niepełna łyżeczka oleju
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sernik krakowski - z kratką i lukrem cytrynowym

CIASTO:

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 schłodzonego ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i po nakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut.

Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.

MASA SEROWA:

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-165 stopni.

Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku na zmianę z porcjami sera. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać wymieszane z łyżeczką mąki bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię.

NASTĘPNIE:

Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka.

Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wystudzić.

LUKIER:

Cukier puder wsypać do miseczki, wymieszać z olejem i ucierać dodając stopniowo sok z cytryny.

Kiedy osiągnie konsystencję gęstej śmietany, rozprowadzić go na wystudzonym serniku.


Tagi:

ciasto sernik