Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Drożdżowe babuni z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto drożdżowe wilgotne, upieczone z dodatkiem brzoskwiń.

Drożdżowe babuni z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe babuni z brzoskwiniami

 

  • drożdże świeże - 25g,
  • mleko 3,2% - 125ml (1/2 szklanki),
  • mąka i cukier do zaczynu - po łyżce,
  • cukier - 1/2 szklanki,
  • ekstrakt z wanilii,
  • mąka pszenna (luksusowa lub Szymańska) - 2 i 1/2 szklanki (poj.szkl. 250ml),
  • żółtko,
  • nieduże jajo,
  • margaryna - 1/4 kostki,
  • cukier waniliowy,
  • brzoskwinie - 6-7 sztuk,
  • cukier - łyżka,
  • cukier waniliowy - łyżeczka.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe babuni z brzoskwiniami
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże i dodać łyżkę maki oraz cukru. Pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z cukrem ( robię to przy użyciu widełek od miksera). Dodać ekstrakt z wanilii, jajo, żółtko, zaczyn oraz miękką margarynę. Wyrobić ciasto ugniatając je dłońmi, przez około 15 minut. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być. Miskę przykryć ścierką i pozostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć (przelać) je i wyrównać do wyścielonej papierem do pieczenia formy (30cmx40cm). Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Lekko wcisnąć je w ciasto. posypać cukrem i cukrem waniliowym. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Gdyby wierzch zaczął brązowieć, przykryć pergaminem. Ciasto przygotowalam z podwójnej porcji i jest jego naprawdę dużo.
Drożdżowe babuni z brzoskwiniami
Etap 1
Drożdżowe babuni z brzoskwiniami
Etap 2
Drożdżowe babuni z brzoskwiniami
Etap 3
Drożdżowe babuni z brzoskwiniami
Etap 4