Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z brzoskwinią
Do miski dajemy pokruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem dodajemy łyżkę cukru - mieszamy. Posypujemy mąką i odstawiamy aby rozczyn wyrósł.
Do drugiej miski dajemy mąkę, cukier - mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, dwa żółtka 1 jajo. Wyrabiamy ciasto dodajemy roztopione masło. Dalej wyrabiamy. Formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy na dłoni dajemy kawałek brzoskwini. Zaklejamy formując bułeczkę. Układamy na blaszce.
Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok 20 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Do drugiej miski dajemy mąkę, cukier - mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, dwa żółtka 1 jajo. Wyrabiamy ciasto dodajemy roztopione masło. Dalej wyrabiamy. Formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy na dłoni dajemy kawałek brzoskwini. Zaklejamy formując bułeczkę. Układamy na blaszce.
Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok 20 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem.