jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Drożdżówki z budyniem można przygotować na wiele sposobów. Ja połączyłam smak ciasta drożdżowego z budyniem waniliowym i brzoskwiniami. Oczywiście nie mogło obejść się bez waniliowej kruszonki. Polecam!

Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

 

 

  • Kruszonka:
  • 120 g mąki,
  • 50 gram cukru kryształu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 60 gram masła
  • Dodatkowo:
  • około 10 owoców brzoskwiń.

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu. Na każdej drożdżówce, na budyniu ułożyłam polówkę brzoskwini. Całość posypałam waniliową kruszonką. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń , oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę. BRZOSKWINIE: Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę.
Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami
zagniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami
Miedzy czasie jak ciasto rośnie gotujemy budyń
Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła. w środku robimy dziurę.
Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami
W środek nakładamy budyń, brzoskwinie. Całość posypujemy kruszoniką