Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu. Na każdej drożdżówce, na budyniu ułożyłam polówkę brzoskwini. Całość posypałam waniliową kruszonką. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń , oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę. BRZOSKWINIE: Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę.
lalunia