Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Drożdżówki z brzoskwiniami i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Miękkie i delikatne ciasto drożdżowe, a w nim owocowo-twarogowe nadzienie. Pyszne bułeczki na śniadanie.

Drożdżówki z brzoskwiniami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z brzoskwiniami i serem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z brzoskwiniami i serem
Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Jajka z żółtkiem roztrzepać odlewając ok 2 łyżek. Wlać do zaczynu z rozpuszczonym masłem i pozostałymi składnikami na ciasto. Wyrabiać ok 10min, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. NADZIENIE: Twaróg rozetrzeć z cukrem i żółtkiem. Brzoskwinie pozbawić pestek i skórki. Pokroić w kostkę i dodać do twarogu. Wymieszać. Ciasto zagnieść krótko jeszcze raz. Podzielić na 12części. Z każdej części zrobić placuszki i nakładając nadzienie formować kulki. Odstawić na blaszce do ponownego wyrośnięcia. Smarować jajkiem i posypać kruszonką. Składniki kruszonki wystarczy rozetrzeć w rękach. Bułeczki piec w 180*C przez ok 20min. Smacznego!
Drożdżówki z brzoskwiniami i serem
Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżem mąki i odrobiny mleka.
Drożdżówki z brzoskwiniami i serem
Twaróg półtłusty rozetrzeć z cukrem i żółtkiem.
Drożdżówki z brzoskwiniami i serem
Brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone dodac do twarogu.
Drożdżówki z brzoskwiniami i serem
Z ciasta robić placuszki, nakładać nadzienie i formować bułeczki.