Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe bułeczki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Drożdżówki z jagodami to pyszne śniadanie lub kolacja

Drożdżowe bułeczki z jagodami

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z jagodami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z jagodami
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli.
Dodać miękkie masło, rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1/2 cm, dużą filiżanką wycinać krążki, zawinąć brzegi do góry tworząc rant. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środek krążka położyć umyte, osuszone jagody i posypać cukrem. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 15 minut.