Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z jagodami
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli.
Dodać miękkie masło, rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1/2 cm, dużą filiżanką wycinać krążki, zawinąć brzegi do góry tworząc rant. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środek krążka położyć umyte, osuszone jagody i posypać cukrem. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 15 minut.
Dodać miękkie masło, rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1/2 cm, dużą filiżanką wycinać krążki, zawinąć brzegi do góry tworząc rant. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środek krążka położyć umyte, osuszone jagody i posypać cukrem. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 15 minut.