Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z makiem i serem
Mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Mak;
Do garnka wsypujemy mak, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut.
Odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce.
Białka ubijamy, dodajemy do maku i mieszamy.
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Ser;
Do twarogu dodajemy cukier i śmietanę i mieszamy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, 1/3 ciasta smarujemy masą makową, następnie masą serową i znów masą makową, zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (5-6m).
Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Mak;
Do garnka wsypujemy mak, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut.
Odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce.
Białka ubijamy, dodajemy do maku i mieszamy.
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Ser;
Do twarogu dodajemy cukier i śmietanę i mieszamy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, 1/3 ciasta smarujemy masą makową, następnie masą serową i znów masą makową, zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (5-6m).
Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
ciasteczka
lukrowanepierniczki