gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Drożdżowe bułeczki z makiem i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe bułeczki z makiem i serem znikają jeszcze ciepłe. Idealne do szklanki mleka. Polecam przepis.

Drożdżowe bułeczki z makiem i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z makiem i serem

Ciasto;

Mak;

  • 500 g maku,
  • 170 g cukru,
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 1 łyżka masła,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 4 białka.

Ser;

  • 500 g twarogu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z makiem i serem
Mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Mak;

Do garnka wsypujemy mak, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut.

Odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce.

Białka ubijamy, dodajemy do maku i mieszamy.

Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Ser;

Do twarogu dodajemy cukier i śmietanę i mieszamy.

Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, 1/3 ciasta smarujemy masą makową, następnie masą serową i znów masą makową, zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (5-6m).

Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową.

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.



Smacznego ;)
Drożdżowe bułeczki z makiem i serem
Mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Drożdżowe bułeczki z makiem i serem
Wałkujemy na prostokąty, 1/3 ciasta smarujemy masą makową, następnie masą serową i znów masą makową.
Drożdżowe bułeczki z makiem i serem
Następnie ciasto zwijamy w zgrabne rulony.
Drożdżowe bułeczki z makiem i serem
Następnie kroimy na mniejsze kawałki (5-6 cm). Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową.