SUPERPRZEPIS

Drożdżowe bułeczki z mascarpone

  • 4
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Drożdżowe bułeczki z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Najbardziej puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe z jakim miałam do czynienia. Świetnie się z nim pracuje. Bułeczki są idealne na podwieczorek dla dzieci, najlepiej ze szklanką mleka. Dobre także na drugi dzień!

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z mascarpone

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z mascarpone
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać dokładnie. Dodać serek mascarpone i ponownie zamieszać. Do misy robota wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać rozpuszczone, letnie masło, rozczyn i wbić 2 jajka. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10-12 kawałków (mi wyszło 11 9 dużych i 2 mniejsze bułeczki), uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką zrobioną z masła, cukru i mąki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce
Drożdżowe bułeczki z mascarpone
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać dokładnie. Dodać serek mascarpone i ponownie zamieszać.
Drożdżowe bułeczki z mascarpone
Do misy robota wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać rozpuszczone, letnie masło, rozczyn i wbić 2 jajka. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Drożdżowe bułeczki z mascarpone
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10-12 kawałków (mi wyszło 11 9 dużych i 2 mniejsze bułeczki), uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Drożdżowe bułeczki z mascarpone
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką zrobioną z masła, cukru i mąki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce