Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z mascarpone
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać dokładnie. Dodać serek mascarpone i ponownie zamieszać. Do misy robota wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać rozpuszczone, letnie masło, rozczyn i wbić 2 jajka. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10-12 kawałków (mi wyszło 11 9 dużych i 2 mniejsze bułeczki), uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką zrobioną z masła, cukru i mąki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce
anemon
Alex_M
polecam, bo to są najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadłam :)
bozwys
Alex_M
cieszę się, że smakowało :)