p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Drożdżowe bułeczki z wiśniami i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe bułeczki z wiśniami i wiśniowym lukrem

Drożdżowe bułeczki z wiśniami i lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z wiśniami i lukrem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z wiśniami i lukrem
Kasię rozpuścić w mleku, dodać cukier i sól, wymieszać, gdy lekko przestygnie dodać 50 g drożdży i rozetrzeć aż wszystko się połączy. Do plastykowej miski wsypać mąkę, wlać zaczyn, wymieszać dokładnie łyżką, a następnie w stawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, zagniatać ciasto ręką aż będzie odchodzić, zrobić wałek, pokroić na 9 części, każdy za pomocą ręki rozciągnąć, nakładać po 3 wiśnie, złożyć z każdej strony, zlepić, układać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni z termoobiegiem 20-25 minut. Lukier zrobić z soku, który wyciekł z wiśni użytych do nadzienia i 4-5 łyżek cukru. Polukrować.
Drożdżowe bułeczki z wiśniami i lukrem
Etap 1
Drożdżowe bułeczki z wiśniami i lukrem
Etap 2
Drożdżowe bułeczki z wiśniami i lukrem
Etap 3
Drożdżowe bułeczki z wiśniami i lukrem
Etap 4