Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe słodkie z mascarpone
Przygotować rozczyn: rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać mąkę i dolewać ciepłe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce od wyrośnięcia.
Utrzeć jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuścić w rondelku.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajko, mleko, wyrobić ciasto, dodać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Wyrabiać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Ciasto odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Serek mascarpone zmiksować z cukrem, białko ubić na sztywną pianę, dodać do serka.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (mi wyszło 6) , smarować powierzchnię masą z serka, odstawić jeszcze na 10 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni 15-20 minut.
Utrzeć jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuścić w rondelku.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajko, mleko, wyrobić ciasto, dodać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Wyrabiać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Ciasto odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Serek mascarpone zmiksować z cukrem, białko ubić na sztywną pianę, dodać do serka.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (mi wyszło 6) , smarować powierzchnię masą z serka, odstawić jeszcze na 10 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni 15-20 minut.