renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 377]

Ślimaczki z jagodami i serkiem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięciutkie, pyszne, pachnące latem bułeczki drożdżowe. Idealne na podwieczorek lub kolację ze szklanką mleka lub kakao.

Ślimaczki z jagodami i serkiem mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z jagodami i serkiem mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z jagodami i serkiem mascarpone
Z drożdży i łyżki cukru zrobić rozczyn. Resztę składników ciasta, włożyć do wysokiego naczynia i wymieszać ( jajko wcześniej roztrzepać, a masło roztopić). Dodać rozczyn i zarobić ciasto, oprószyć lekko mąka i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę lekko wyrobić i rozwałkować prostokąt. Posmarować nadzieniem z serka mascarpone ( serek wymieszać z jajkiem i roztopioną czekoladą) i posypać jagodami.. Całość zwinąć w rulon i pokroić na ok. 12 ślimaków. Układać je na blaszce do pieczenia wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, pozostawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec w 190 stopniach przez ok. 30 minut. po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Ślimaczki z jagodami i serkiem mascarpone
Składniki na ciasto z rozczynem wymieszać.
Ślimaczki z jagodami i serkiem mascarpone
Przygotować nadzienie z serka, jajka i czekolady.
Ślimaczki z jagodami i serkiem mascarpone
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, nałożyć nadzienie i owoce.
Ślimaczki z jagodami i serkiem mascarpone
Następnie zwinąć w rulon i pokroić na ślimaczki.