Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z cebulą
Pół szklanki mleka delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego pozostałe mleko. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wszystkie składniki mieszamy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, mleko z masłem, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy:sól, pieprz i zioła. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy zwarte ciasto( w razie gdyby się kleiło do rąk podsypujemy mąką). Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blaszce posypanej mąką z zachowaniem odstępów i posypujemy je wcześniej startym żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut(aż będą miały złoty kolor)
agabi22
cherry
Ziziunka18
Ola132
I jeszcze jedno pytanie... te pół kostki - ile to gramów? bo mam dwa rozmiary :P
Ziziunka18
Ziziunka18