aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Drożdżowe bułeczki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dla smakoszy słodkości polecam drożdżowe bułeczki ze słodkim i soczystym serowym środkiem. Całość polana pysznym lukrem.

Drożdżowe bułeczki z serem

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z serem

CIASTO:

 

MASA SEROWA:

  • 250 g twarogu
  • 80 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

 

LUKIER:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z serem

MASA SEROWA:

Drożdżowe bułeczki z serem

Do miski wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, dodajemy budyń i żółtko.

ETAP 2:

Drożdżowe bułeczki z serem

Dokładnie mieszamy i dodajemy śmietanę. Ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy zmielony przez maszynkę ser i całość jeszcze raz mieszamy.

CIASTO:

Drożdżowe bułeczki z serem

Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

ETAP 4:

Drożdżowe bułeczki z serem

Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz cukier, wbijamy jajka i dodajemy napęczniałe drożdże. Lekko mieszamy.

ETAP 5:

Drożdżowe bułeczki z serem

Następnie dodajemy śmietanę oraz margarynę. Dokładnie zagniatamy elastyczne i mięciutkie ciasto.

ETAP 6:

Drożdżowe bułeczki z serem

Wyrobione ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Ciasto w wodzie zostawiamy na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i odwijamy ze ściereczki.

ETAP 7:

Drożdżowe bułeczki z serem

Jeszcze chwilkę wyrabiamy i odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego kulkę, następnie rozpłaszczamy ją i w środek wkładamy masę serową. Ponownie formujemy kulkę, tak, żeby ser był w środku bułeczki.

ETAP 8:

Drożdżowe bułeczki z serem

Tak przygotowane bułeczki z serem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 C przez ok. 20 minut.
LUKIER: Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, lekko mieszamy. Następnie dodajemy wodę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru i pożądanej konsystencji.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem.