Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z seremMASA SEROWA:
Do miski wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, dodajemy budyń i żółtko.
ETAP 2:
Dokładnie mieszamy i dodajemy śmietanę. Ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy zmielony przez maszynkę ser i całość jeszcze raz mieszamy.
CIASTO:
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
ETAP 4:
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz cukier, wbijamy jajka i dodajemy napęczniałe drożdże. Lekko mieszamy.
ETAP 5:
Następnie dodajemy śmietanę oraz margarynę. Dokładnie zagniatamy elastyczne i mięciutkie ciasto.
ETAP 6:
Wyrobione ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Ciasto w wodzie zostawiamy na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i odwijamy ze ściereczki.
ETAP 7:
Jeszcze chwilkę wyrabiamy i odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego kulkę, następnie rozpłaszczamy ją i w środek wkładamy masę serową. Ponownie formujemy kulkę, tak, żeby ser był w środku bułeczki.
ETAP 8:
Tak przygotowane bułeczki z serem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 C przez ok. 20 minut.
LUKIER: Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, lekko mieszamy. Następnie dodajemy wodę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru i pożądanej konsystencji.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem.