Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Drożdżowe bułki śniadaniowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe bułki śniadaniowe to pyszne pachnące pieczywo na które mamy już ochotę kiedy unosi się zapachem podczas pieczenia

Drożdżowe bułki śniadaniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe bułki śniadaniowe

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułki śniadaniowe
Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki (uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Nożem nacinamy bułeczki, smarujemy mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zarumienienia bułeczek.

Studzimy na kratce.   
Drożdżowe bułki śniadaniowe
Z ciasta formujemy 8 bułek, nacinamy je w poprzek
Drożdżowe bułki śniadaniowe
kiedy bułeczki podrosną smarujemy je mlekiem
Drożdżowe bułki śniadaniowe
bułki pieczewmy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku