Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułki śniadaniowe
Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki (uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Nożem nacinamy bułeczki, smarujemy mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zarumienienia bułeczek.
Studzimy na kratce.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Nożem nacinamy bułeczki, smarujemy mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zarumienienia bułeczek.
Studzimy na kratce.
dorota w
szpileczka
gosiapiotrek23
Konczi