Sposób przygotowania:
Warkocz śniadaniowy z bazylią i pomidorami
Pół szklanki letniego mleka, cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże łączymy ze sobą do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę ciepłego mleka, letnią wodę, roztopiony tłuszcz, sól, jajka oraz pokrojone drobno pomidory, bazylię, zioła prowansalskie i olej ze słoiczka po pomidorach. Wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 15 części. Każdą rolujemy na dł. ok 12-15 cm. Do jednej bułki potrzebujemy trzy kawałki ciasta. Kładziemy je obok siebie, zlepiamy górę i formujemy tak jak warkocza. Końcówkę zlepiamy i podwijamy pod spód. Zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy ok 20-25 min w temp. 180 st C. Bułki można przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.