Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe cebulaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Takie cebulaczki możemy przygotować na przekąskę. Sprawdzą się również podane na obiad np. z czerwonym barszczykiem lub udekorowane ketchupem. Smakują na ciepło jak i na zimno.

Drożdżowe cebulaczki

Składniki:

Drożdżowe cebulaczki

Ciasto:

Farsz:

  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe cebulaczki

Przygotowanie ciasta:

Drożdżowe cebulaczki
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże dokładnie rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i roztarte drożdże, następnie zagniatamy ciasto.

Przygotowanie farszu:

Drożdżowe cebulaczki
Z podanych składników przygotowujemy farsz.

Cebul obieramy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości ( uważamy żeby za mocno nie zrumienić ) . Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

Przygotowanie cebulaków:

Drożdżowe cebulaczki
Z ciasta i farszu formujemy zgrabne cebulaczki.

Przygotowane ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Następnie kroimy w kwadraty lub prostokąty. Na każdy nakładamy farsz cebulowy i zlepiamy brzegi.

Przygotowanie do pieczenia:

Drożdżowe cebulaczki
Przygotowane cebulaczki układamy na blasze.

Przygotowane cebulaczki układamy na blasze uprzednio posmarowanej margaryną i posypanej mąką pszenną.

Pieczenie:

Drożdżowe cebulaczki
Następnie cebulaczki pieczemy do zrumienienia.

Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.