jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cebulaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Cebulaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebulaczki

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulaczki
CIASTO: Mleko podgrzewamy. Do połowy mleka dodajemy drożdże, cukier oraz około 3-4 łyżki mąki. Tak by rozczyn konsystencją przypominał śmietanę. Tak przygotowany pozostawiamy w ciepłym miejscu by podrósł. Gdy jest już gotowy dodajemy do niego mąkę, pozostałe mleko, sól oraz jajka. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dokładamy do niego wcześniej rozpuszczoną i przestygniętą margarynę. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Gotowe ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte wykładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Z gotowego wycinamy koła (wychodzi około 24 sztuki). W każdym kole wykonujemy wgłębienie pomagając sobie np. zanurzonym w mące spodem od szklanki. Następnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek nakładamy nadzienie. Cebulaczki pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Aby urozmaicić moje cebulowe drożdżówki połowę przed końcem pieczenia posypałam startym serem i pestkami z dyni. NADZIENIE: Cebule obieramy. Jeśli są duże przekrawamy każdą na 4 części i kroimy w plasterki. Tak przygotowaną przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, podlewamy olejem i smażymy. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku. Wystarczy jak cebula się zeszkli. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy. DODATKOWO: Jeśli chcemy urozmaicić cebulaczki serem ścieramy go na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim drożdżówki przed końcem pieczenia.
Cebulaczki
cebulę obieramy i kroimy w cienki plasterki
Cebulaczki
Pokrojona podlewamy olejem i smażymy do miękkości. Doprawiamy do smaku
Cebulaczki
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Wykrawamy z niego koła i robimy wgłębienia
Cebulaczki
Do przygotowanych bułeczek nakładamy nadzienie.