Sposób przygotowania:
Cebulaczki krucho-drożdżowe
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, łyżki mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut. Gdy podwoi swoją objętość dodajemy go do mleka. Wbijamy jajko, dajemy sól i cukier. Na koniec łączymy z mąką, wlewamy stopione masło wraz z margaryną i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na około 1 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta formujemy placuszki z wgłębieniem w środku. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Farszem napełniamy wgłębienia w placuszkach. Cebulaczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Podajemy np. do czerwonego barszczu.