goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Cebulaczki krucho-drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Cebulaczki są idealne do czerwonego barszczu

Cebulaczki krucho-drożdżowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cebulaczki krucho-drożdżowe

 

 

  • farsz:
  • cebula 1/2 kg
  • majeranek 1 łyżeczka
  • kminek 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulaczki krucho-drożdżowe
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, łyżki mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut. Gdy podwoi swoją objętość dodajemy go do mleka. Wbijamy jajko, dajemy sól i cukier. Na koniec łączymy z mąką, wlewamy stopione masło wraz z margaryną i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na około 1 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta formujemy placuszki z wgłębieniem w środku. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Farszem napełniamy wgłębienia w placuszkach. Cebulaczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Podajemy np. do czerwonego barszczu.
Cebulaczki krucho-drożdżowe
Z ciasta firmujemy niewielkie placuszki, lekko spłaszczamy
Cebulaczki krucho-drożdżowe
Z podanych składników przygotowujemy farsz
Cebulaczki krucho-drożdżowe
Farsz studzimy i przekładamy go na ciasto