Sposób przygotowania:
Drożdżowe chałki i obwarzanki
Mleko podgrzać .. (najlepiej na letnie) drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru 1 łyżeczką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do mleka dodać mąkę (ok 0,5 szkl) wymieszać na rozczyn.. Jajko i żółtko ubić na pianę z cukrem .. Wlać do rozczynu ubite jajka i wyrośnięte drożdże i miękką margarynę, stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ręką. Nie musi wejść cały kilogram .Lepiej kiedy ciasto jest luźne. Mieszać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Uklepać, posypać mąką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.
Z ciasta formować chałki albo obwarzanki wedle uznania. Poczekać aż bułeczki wyrosną, posmarować białkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 170 st . do 40 mim, pod koniec pieczenia posmarować białkiem jeszcze raz dla uzyskania ładnego koloru i połysku.
Na kamieniu piec w temp 250 st do zrumienienia.. potem temperaturę zmniejszyć do 175 i piec w sumie ok 35 min.
Z ciasta formować chałki albo obwarzanki wedle uznania. Poczekać aż bułeczki wyrosną, posmarować białkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 170 st . do 40 mim, pod koniec pieczenia posmarować białkiem jeszcze raz dla uzyskania ładnego koloru i połysku.
Na kamieniu piec w temp 250 st do zrumienienia.. potem temperaturę zmniejszyć do 175 i piec w sumie ok 35 min.
msewka
caroline1983
Babciagramolka