Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe ciasteczka z cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W przypadku tych ciasteczek nie czekamy aż ciasto wyrośnie, robimy je i od razu pieczemy.Ciasteczka wychodzą lekko kruche z pysznie zrumienionym cukrem.

Drożdżowe ciasteczka z cukrem

Składniki:

Drożdżowe ciasteczka z cukrem

 

 

  • dodatkowo:
  • 2 białka
  • cukier kryształ
  • mąka do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasteczka z cukrem
Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i śmietaną. Do mąki dajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną drobne grudki, następnie dodajemy jajka,żółtka i roztarte drożdże, zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy pędzelkiem rozmąconym białkiem i obficie posypujemy cukrem. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.