Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania
Mleko i połowę masła mocno podgrzać. 2 szklanki mąki przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Drożdże zasypać łyżeczką cukru i dodać łyżeczkę ciepłego mleka. Odstawić aż drożdże ruszą.Cytryny sparzyć zetrzeć z nich skórkę. Do ciepłego mleka wycisnąć z nich sok. skórkę z cytryn wymieszać z cukrem. Jajka wbić do filiżanki i rozkłócić widelcem. Do mąki dodać rozczyn,ciepłe mleko z masłem, mieszać łyżką, dodać jajka i pozostałą mąkę. Zagnieść ciasto jeśli jest za rzadkie podsypywać mąką. Odstawić aby wyrosło. Keksówkę o wymiarach 25cm na 12 wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50na 30 cm. Drugą połowę masła roztopić i posmarować nim ciasto. Kroić ciasto na prostokąty o wym 10 cm na 50. Każdy z nich posypywać skórką z cukrem i układac jeden na drugim. Następnie kroimy ciasto w poprzek na kwadraty i układamy je w blaszce na "sztorc". Odstawiamy aby jeszcze nam podrosło. Pieczemy w 180 stopniach,około 30 minut.