Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Rabarbar obrać z błonek i pokroić na mniejsze kawałeczki, zasypać go cukrem(na około 1 kg rabarbaru ja daję 2 łyżki cukru) i odstawić na kilka minut. Margarynę rozpuścić i wymieszać z olejem. W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, dodać do nich cukier, przesianą mąkę, 3 żółtka i 2 białka jajek oraz zimny tłuszcz. Ciasto wyrabiać łyżką (jest luźne)starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wyrośniętym ciastem wyłożyć dno formy, posmarować je 3 białkiem i posypać rabarbarem oraz kruszonką. Na kruszonkę każdy ma swój przepis dlatego go tutaj nie podaję gdyż tą akurat robiłam na "oko". Ciasto jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. powyżej 180st około 35-40 min. Po upieczeniu zostawić do przestudzenia.