Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami
Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez około 15 minut, do uzyskania elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Gruszki kroimy w ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.Śliwki kroimy na pół i pestkujemy. W miseczce miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy do lodówki. Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto wyjmujemy z miski na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24 x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy na nim owoce, lekko je dociskając, śliwki układamy wycięciem do góry. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto posypujemy cynamonem, kardamonem i kruszonką. Pieczemy około 30 minut.
zbysiowa
misia5