Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Dyniowe drożdżowe bułeczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bułeczki z dodatkiem musu dyniowego, w kształcie dyni, świetnie sprawdzą się na śniadanie czy kolację z kubkiem ciepłego kakao..

Dyniowe drożdżowe bułeczki

Składniki:

Dyniowe drożdżowe bułeczki

 

  • 5 szkl mąki
  • 1/3 szkl cukru trzcinowego
  • 1/3 szkl cukru kryształu
  • 3/4 szkl mleka
  • 100g masła
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl musu z dyni
  • jajko do smarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

Dyniowe drożdżowe bułeczki

ETAP 1:

W gorącym mleku rozpuszczamy masło, cukier kryształ i cukier trzcinowy, dodajemy mus z dyni, sól, jajko, wszystko dokładnie mieszamy.
Do letniej wody dodajemy drożdże i 2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy do spienienia się drożdży.

Do wymieszanych składników dodajemy spienione drożdże, wyrabiając dosypujemy mąkę, jeśli ciasto jest bardzo klejące dosypujemy mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, na środku kulek trzonkiem od drewnianej łyżki robimy otworki, dookoła nacinamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy około 30 minut w 175*C.

Do upieczonych bułeczek robimy ogonki np. z laski cynamonu lub kawałków orzechów włoskich.