Sposób przygotowania:
Dyniowe drożdżowe bułeczkiETAP 1:
W gorącym mleku rozpuszczamy masło, cukier kryształ i cukier trzcinowy, dodajemy mus z dyni, sól, jajko, wszystko dokładnie mieszamy.
Do letniej wody dodajemy drożdże i 2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy do spienienia się drożdży.
Do wymieszanych składników dodajemy spienione drożdże, wyrabiając dosypujemy mąkę, jeśli ciasto jest bardzo klejące dosypujemy mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, na środku kulek trzonkiem od drewnianej łyżki robimy otworki, dookoła nacinamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy około 30 minut w 175*C.
Do upieczonych bułeczek robimy ogonki np. z laski cynamonu lub kawałków orzechów włoskich.
SylaUla
gosia56
AldiNonia