przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Drożdżowe hot-dogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Extra przekąska lub alternatywa dla kanapek do pracy.

Drożdżowe hot-dogi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe hot-dogi

 

  • Składniki ciasto:
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki

 

  • Farsz:

 

  • 10 parówek
  • 20 wyciętych pasków z sera żółtego
  • ketchup

 

  • ulubione zioła do posypania
  • rozbełtane białko do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania:

Drożdżowe hot-dogi
Do miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, jajka, olej i sól. Wszystkie składniki starannie mieszamy widelcem.Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną chodzić. Mąkę wsypujemy do sporej miski, wlewamy rozczyn i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę posypaną mąką wykładamy ciasto i jeszcze raz lekko ugniatamy. Wałkujemy na prostokąt o grubości ok.1/2 centymetra. Wzdłuż układamy paski żółtego sera, polewamy je odrobiną keczupu,układamy połówki parówek, zachowując centymetrowe odstępy. Zwijamy jak roladę i przekrawamy w miejscu pomiędzy parówkami. ( ładnie to widać na zdjęciach) .Hot dogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym białkiem.Posypujemy ulubionymi ziołami.Pieczemy w temperaturze 180 około 20 – 30 minut. Mi z tej porcji ciasta wyszło 20 hotdogów.
Drożdżowe hot-dogi
W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotujmy sobie pozostałe składniki.
Drożdżowe hot-dogi
Na rozwałkowanym cieście układamy parówki, żółty ser i keczup.
Drożdżowe hot-dogi
Posmarowane białkiem hotdogi warto posypać ulubionymi suszonymi ziołami.