Sposób przygotowania:
Drożdżowe jabłeczniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta - jajka wybijamy do miski z mlekiem, ubijamy dodając stopniowo cukier puder. W oddzielnej misce łączymy składniki suche-mąkę, sól, drożdże- składniki te dodajemy stopniowo do płynnych cały czas mieszając masę miotełką, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na centymetrowe krążki. Od razu przekładamy je do marynaty przygotowanej z połowy szklanki cukru pudru utartego z sokiem z jednej cytryny. Jabłka odstawiamy. W misce wysypujemy mąkę do panierowania. Jabłka panierujemy w odrobinie mąki, następnie przekładamy je do ciasta. Odsączamy z nadmiaru ciasta i smażymy na patelni o szerokim dnie na głębokim tłuszczu- tłuszcz musi być dobrze rozgrzany. Jabłuszka smażymy z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym miodem- idealny będzie wielokwiatowy z malinami. Smacznego!