Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Drożdżowe jabłeczniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne jabłuszka w drożdżowym cieście idealnie smakują z płynnymi miodem malinowym, syropem klonowym czy najprościej - cukrem pudrem.

Drożdżowe jabłeczniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe jabłeczniki

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe jabłeczniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta - jajka wybijamy do miski z mlekiem, ubijamy dodając stopniowo cukier puder. W oddzielnej misce łączymy składniki suche-mąkę, sól, drożdże- składniki te dodajemy stopniowo do płynnych cały czas mieszając masę miotełką, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na centymetrowe krążki. Od razu przekładamy je do marynaty przygotowanej z połowy szklanki cukru pudru utartego z sokiem z jednej cytryny. Jabłka odstawiamy. W misce wysypujemy mąkę do panierowania. Jabłka panierujemy w odrobinie mąki, następnie przekładamy je do ciasta. Odsączamy z nadmiaru ciasta i smażymy na patelni o szerokim dnie na głębokim tłuszczu- tłuszcz musi być dobrze rozgrzany. Jabłuszka smażymy z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym miodem- idealny będzie wielokwiatowy z malinami. Smacznego!
Drożdżowe jabłeczniki
Etap 1 Drożdżowe jabłeczniki - porcja w wersji z miodem
Drożdżowe jabłeczniki
Etap 2drożdżowe jabłeczniki - przekrój, wersja z cukrem pudrem
Drożdżowe jabłeczniki
Etap 3 drożdżowe jabłeczniki - panierowanie w cieście
Drożdżowe jabłeczniki
Etap 4 drożdżowe jabłeczniki - smażenie