Sposób przygotowania:
Małe drożdżowe pomidorowe
W wodzie z cukrem rozpuszczamy drozdże i zostawiamy, aż ruszą. Do miski wsypujemy makę, mieszamy z sola i oliwą, dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy ok 10 min az będzie odchodzic od reki. Zostawiamy do wyrosnięcia. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy obcjętoć, zagniatamy je minutę.
Cebulę siekamy drobno i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy, aż zmięknie. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praske czosnek, bazylię, oregano. Dusimy wszystko, aż płyn się zredukuje, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Kawałki ciasta drożdżowego rozpłaszczamy, układamy na blaszce wysypanej maka i smarujemy obficie sosem. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy 25 min w 180st.
Cebulę siekamy drobno i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy, aż zmięknie. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praske czosnek, bazylię, oregano. Dusimy wszystko, aż płyn się zredukuje, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Kawałki ciasta drożdżowego rozpłaszczamy, układamy na blaszce wysypanej maka i smarujemy obficie sosem. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy 25 min w 180st.