dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Małe drożdżowe pomidorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Małe drożdżowe podpłomyki a la pizza z sosem pomidorowym wzbogaconym cukinią, czosnkiem i ziołami, idealne na kolację dla dzieci i nie tylko.

Małe drożdżowe pomidorowe

Składniki:

Małe drożdżowe pomidorowe

 

Sposób przygotowania:

Małe drożdżowe pomidorowe
W wodzie z cukrem rozpuszczamy drozdże i zostawiamy, aż ruszą. Do miski wsypujemy makę, mieszamy z sola i oliwą, dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy ok 10 min az będzie odchodzic od reki. Zostawiamy do wyrosnięcia. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy obcjętoć, zagniatamy je minutę.

Cebulę siekamy drobno i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy, aż zmięknie. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praske czosnek, bazylię, oregano. Dusimy wszystko, aż płyn się zredukuje, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

Kawałki ciasta drożdżowego rozpłaszczamy, układamy na blaszce wysypanej maka i smarujemy obficie sosem. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy 25 min w 180st.