Sposób przygotowania:
Muffinki rabarbarowo-gruszkowe Eli
Umyty rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Umyte gruszki obrać ze skórki,wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Margarynę roztopić.Mleko przygrzać,żeby było letnie,wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać przez sito,dodać cukier i zaczyn drożdżowy,wbić jajka i wyrobić mikserem.Do ciasta dodać letnią margarynę i jeszcze chwilę wyrabiać.Ciasto jest dość rzadkie.Do wyrobionego ciasta dodać rabarbar,gruszki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia,przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto wymieszać,wyłożyć do foremek na muffinki i na chwilę odstawić.Czekoladę pokroić w słupki i powciskać na środek każdej muffinki.Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Smacznego!
luna