zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Drożdżowe naleśniki wg Zub3ra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Naleśniki z ciasta drożdżowego są bardzo puszyste i grubsze. Z dodatkiem serka i zapieczone smakują bardzo dobrze.

Drożdżowe naleśniki wg Zub3ra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe naleśniki wg Zub3ra

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szk mleka
  • 3 łyż wody gazowanej
  • 1 szk mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyż cukru
  • pomarańcza
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Nadzienie:
  • 20 dag twarogu
  • 150 g serka homogenizowanego
  • cukier do smaku

 

  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Drożdżowe naleśniki wg Zub3ra
Mleko podgrzewamy. W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy pozostały cukier i sól. Ubijamy. Następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Mieszamy. Do jajek dodajemy mąkę, drożdże, mleko, wodę i rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pół godziny. W tym czasie dokładnie mieszamy zmielony lub starty na tarce twaróg z serkiem i cukrem. Na patelnie wylewamy niewielką ilość leju i rozgrzewamy. Wlewamy ciasto i smażymy z obu stron naleśniki na złoty kolor. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem. Składamy i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zapiekamy ok 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Drożdżowe naleśniki wg Zub3ra
Rozpuszone drożdże odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe naleśniki wg Zub3ra
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Drożdżowe naleśniki wg Zub3ra
Wymieszane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe naleśniki wg Zub3ra
Twaróg mieszamy z serkiem i cukrem do smaku.