Sposób przygotowania:
Drożdżowe pasztety z barszczem
Drożdże rozpuszczamy dokładnie w letniej śmietanie. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Dodajemy do niej drożdże, posiekane miękkie masło. Następnie sól, cukier, 2 jajka. Zagniatamy ciasto ,które odstawiamy pod ściereczkę na 30 minut. W tym czasie siekamy kapustę. A następnie przesmażamy ją. Ciasto należy rozwałkować na grubość 1/2 cm i na brzegu układamy rząd farszu. Zwijamy . Smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na małe paszteciki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni. W litrze wody gotujemy udko 10 min, następnie dodajemy włoszczyznę, buraki, cebulę, koper, cukier, sól, pieprz. Gotujemy wszystko 30 min, przed podaniem posypujemy majerankiem. Podajemy z pasztecikami.