Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Paszteciki z mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Drożdżowe paszteciki z nadzieniem

Paszteciki z mięsem i pieczarkami

Składniki:

Paszteciki z mięsem i pieczarkami

 

  • 600 g łopatki bez kości
  • 1 pałka z indyka
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 58 dag mąki tortowej(plus mąka do podsypania ciasta)
  • 3,5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 4 jaja
  • olej
  • sól,pieprz,pieprz w ziarenkach

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem i pieczarkami
Marchewki,korzeń pietruszki,seler i 1 cebulę zalać w garnku wodą i zagotować.Na wrzątek wrzucić mięsa.Doprawić solą i pieprzem w ziarenkach.Gotować pod przykryciem około 1,5 godz.Mięsa i marchewki wyjąć z wywaru.Wywar przecedzić i można go podawać do pasztecików lub ugotować na nim barszczyk.Z indyka usunąć ścięgna i razem z łopatką i marchewkami zmielić.Dodać zrumienioną no gorącym oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę,pokrojone w kostkę,przysmażone pieczarki oraz natkę pietruszki.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Wymieszać. Drożdże rozmieszać z cukrem(aż cukier się rozpuści),dodać 1/2 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki.Wymieszać,przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski wsypać resztę mąki,dwie szczypty soli,wlać pozostałe mleko.Dodać dwa jajka oraz wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto.Gdy wszystkie składniki się połączą powoli wlewać rozpuszczone,ostudzone masło i dokładnie przez dłuższy czas wyrabiać(najlepiej ręką),aż pokazywać się będą pęcherzyki powietrza,a ciasto nie będzie się kleiło do rąk.Uformować kulę,oprószyć lekko mąką,przykryć ściereczką i podobnie jak drożdże zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować(na grubość 0,5-1 cm.).Na długości brzegu ciasta nakładać farsz,zawinąć,odciąć od reszty ciasta i powstały rulonik pokroić w 6 cm. kawałki.Czynność powtarzać,aż zrobimy wszystkie paszteciki.Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zostawić na 5 min.Posmarować żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami zimnej wody.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.25-30 min. w temp.180*C.Podawać gorące jako dodatek do barszczu lub bulionu.