Sposób przygotowania:
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
Marchewki,korzeń pietruszki,seler i 1 cebulę zalać w garnku wodą i zagotować.Na wrzątek wrzucić mięsa.Doprawić solą i pieprzem w ziarenkach.Gotować pod przykryciem około 1,5 godz.Mięsa i marchewki wyjąć z wywaru.Wywar przecedzić i można go podawać do pasztecików lub ugotować na nim barszczyk.Z indyka usunąć ścięgna i razem z łopatką i marchewkami zmielić.Dodać zrumienioną no gorącym oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę,pokrojone w kostkę,przysmażone pieczarki oraz natkę pietruszki.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Wymieszać. Drożdże rozmieszać z cukrem(aż cukier się rozpuści),dodać 1/2 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki.Wymieszać,przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski wsypać resztę mąki,dwie szczypty soli,wlać pozostałe mleko.Dodać dwa jajka oraz wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto.Gdy wszystkie składniki się połączą powoli wlewać rozpuszczone,ostudzone masło i dokładnie przez dłuższy czas wyrabiać(najlepiej ręką),aż pokazywać się będą pęcherzyki powietrza,a ciasto nie będzie się kleiło do rąk.Uformować kulę,oprószyć lekko mąką,przykryć ściereczką i podobnie jak drożdże zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować(na grubość 0,5-1 cm.).Na długości brzegu ciasta nakładać farsz,zawinąć,odciąć od reszty ciasta i powstały rulonik pokroić w 6 cm. kawałki.Czynność powtarzać,aż zrobimy wszystkie paszteciki.Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zostawić na 5 min.Posmarować żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami zimnej wody.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.25-30 min. w temp.180*C.Podawać gorące jako dodatek do barszczu lub bulionu.