2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Drożdżowe paszteciki z mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Inna forma pasztecików tym razem drożdżowe ,świetnie smakują z barszczem czerwonym

Drożdżowe paszteciki z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe paszteciki z mięsem

 

  • Nadzienie mięsne:
  • 50 dag gotowanego mięsa z wywaru(drób,królik)
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe paszteciki z mięsem
Mięso zemleć w maszynce,cebulę obrać drobno pokroić zeszklić na oleju wymieszać z mięsem,wbić jajka wsypać kaszę mannę znów dobrze wymieszać  doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Tak przygotowany farsz jest gotowy do pasztecików. Ciasto: Mleko lub wodę podgrzewamy z cukrem ,wkruszamy drożdże dodajemy na wierzch łyżkę mąki i zostawiamy zaczyn,na 5 minut w ciepłym miejscu.Mąkę przesiewamy do miski wbijamy jajka ,dodajemy sól ,gotowy zaczyn i wyrabiamy ciasto,pod koniec dodajemy rozpuszczoną zimną margarynę i ponownie wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.Gotowe ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na nie zbyt cienkie prostokątne ciasto nakładamy farsz łyżką zawijamy sklejamy brzegi i tniemy nożem na kawałki.

Układamy na blasze wyłożonej pergaminem ,można posmarować rozkłóconym jajkiem wtedy będą miały chrupiącą skórkę .Piec około 30 min w temp 160* w termoobiegu. Paszteciki są bardzo smaczne nawet bez barszczu i jest to dobry sposób na pozbycie się mięsa z rosołu.
Drożdżowe paszteciki z mięsem
na samym początku robimy ciasto i mielimy mięso
Drożdżowe paszteciki z mięsem
na rozwałkowanym cieście nakładamy farsz zwijamy i tniemy
Drożdżowe paszteciki z mięsem
gotowe paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Drożdżowe paszteciki z mięsem
na koniec możemy posmarować jajkiem będą miały ładną skórkę