iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ziemniaczano-drożdżowe paszteciki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Święta bez kapusty, grzybów i orzechów są nie pełne, moje paszteciki mają to wszystko, a przy tym są przepyszne. Polecam wszystkim ich upieczenie.

Ziemniaczano-drożdżowe paszteciki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczano-drożdżowe paszteciki

ciasto:

farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 spora garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • zielona pietruszka
  • przyprawy

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ziemniaczano-drożdżowe paszteciki

ETAP 1:

Ziemniaczano-drożdżowe paszteciki
Ciasto najlepiej wyrobić przy pomocy robota.

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 2 łyżki mąki i cukier, wymieszać i odstawić do ruszenia drożdży.


Mąkę przesiać do miski ( ja to robię robotem) , dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, dosypać sól, wbić jajka i dolać drożdże, zagniatać ciasto pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przy pomocy robota wyrabiam około 5 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Ziemniaczano-drożdżowe paszteciki
Orzechy i pietruszkę dodajemy na samym końcu.

Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości i dobrze odsączyć z wody ( płyn zachowujemy do zupy grzybowej ), przestudzone i odsączone grzyby drobno posiekać.


Kapustę odcisnąć z soku i posiekać podobnie do grzybów.


Cebulę pokroić w kosteczkę. Na większej patelni rozpuścić masło i wrzucić cebulę, podsmażyć delikatnie i wrzucić na patelnię kapustę z grzybami, dodać około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, wymieszać, przykryć i dusić około 30 minut, gdyby całość zaczęła się przypalać to podlać 1-2 łyżkami wody. Po zmięknięciu kapusty farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz zielona pietruszkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

ETAP 3:

Ziemniaczano-drożdżowe paszteciki
Zwijamy od dłuższego boku i tniemy na porcje.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt na grubość około 1 cm, następnie wzdłuż przez środek przecinamy na pół i powstałe prostokąty smarujemy farszem kapuścianym, następnie od dłuższego boku zwijamy jak roladę.

ETAP 4:

Ziemniaczano-drożdżowe paszteciki

Ostrym nożem tniemy malutkie porcje ciasta na szerokość około 3-4 cm i układamy paszteciki na wyłożonej papierem blaszce, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.


Dodatkowe jajko lekko ubić i posmarować nim po wierzchu paszteciki oraz delikatnie posypać makiem lub pieprzem ziołowym.


Piec 25-30 minut w temp. 180 st podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem czerwonego barszczu.