Sposób przygotowania:
Ziemniaczano-drożdżowe pasztecikiETAP 1:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 2 łyżki mąki i cukier, wymieszać i odstawić do ruszenia drożdży.
Mąkę przesiać do miski ( ja to robię robotem) , dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, dosypać sól, wbić jajka i dolać drożdże, zagniatać ciasto pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przy pomocy robota wyrabiam około 5 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości i dobrze odsączyć z wody ( płyn zachowujemy do zupy grzybowej ), przestudzone i odsączone grzyby drobno posiekać.
Kapustę odcisnąć z soku i posiekać podobnie do grzybów.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Na większej patelni rozpuścić masło i wrzucić cebulę, podsmażyć delikatnie i wrzucić na patelnię kapustę z grzybami, dodać około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, wymieszać, przykryć i dusić około 30 minut, gdyby całość zaczęła się przypalać to podlać 1-2 łyżkami wody. Po zmięknięciu kapusty farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz zielona pietruszkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt na grubość około 1 cm, następnie wzdłuż przez środek przecinamy na pół i powstałe prostokąty smarujemy farszem kapuścianym, następnie od dłuższego boku zwijamy jak roladę.
ETAP 4:
Ostrym nożem tniemy malutkie porcje ciasta na szerokość około 3-4 cm i układamy paszteciki na wyłożonej papierem blaszce, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Dodatkowe jajko lekko ubić i posmarować nim po wierzchu paszteciki oraz delikatnie posypać makiem lub pieprzem ziołowym.
Piec 25-30 minut w temp. 180 st podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem czerwonego barszczu.