Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i aronią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki drożdżowe z owocami to pyszne śniadanie lub kolacja. Wyśmienicie smakują podane na ciepło lub na zimno.

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i aronią

Składniki:

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i aronią

 

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i aronią

ETAP 1:

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i aronią
Z drożdży, cukru, mleka i mąki przygotować rozczyn

Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać pól szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i aronią
Wyrośnięty rozczyn połączyc z pozostałymi składnikami

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać.
Dynię bez skórki i miąższu z pestkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W drugiej misce wymieszać jajka z pozostałym mlekiem, kefirem, resztą cukru i cukrem z wanilią.
Połączyć z rozczynem, mąką i solą.

ETAP 3:

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i aronią
Dodać resztę przygotowanych składników, wymieszać

Następnie wsypać startą na tarce dynię, umytą aronię i posiekane jabłka, wymieszać.
Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.

ETAP 4:

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i aronią
Na rozgrzanym oleju smażyć placuszki na rumiano

Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placuszki osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem z wanilią.