Sposób przygotowania:
Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i aroniąETAP 1:
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać pól szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać.
Dynię bez skórki i miąższu z pestkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W drugiej misce wymieszać jajka z pozostałym mlekiem, kefirem, resztą cukru i cukrem z wanilią.
Połączyć z rozczynem, mąką i solą.
ETAP 3:
Następnie wsypać startą na tarce dynię, umytą aronię i posiekane jabłka, wymieszać.
Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
ETAP 4:
Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placuszki osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem z wanilią.