Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżowe placuszki z jabłkami i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki z jabłkami i ananasem to pyszne śniadanie lub kolacja. Świetnie smakują na zimno jak i na ciepło.

Drożdżowe placuszki z jabłkami i ananasem

Składniki:

Drożdżowe placuszki z jabłkami i ananasem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe placuszki z jabłkami i ananasem

ETAP 1:

Drożdżowe placuszki z jabłkami i ananasem
Kefir połączyć z mlekiem, jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym.

Kefir wymieszać z ciepłym mlekiem, jajkiem, cukrem waniliowym i czterema łyżka mi cukru.

ETAP 2:

Drożdżowe placuszki z jabłkami i ananasem
Do kefiru dodać drożdże rozpuszczone w cukrze.

Pokruszone drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z kefirem.

ETAP 3:

Drożdżowe placuszki z jabłkami i ananasem
Pokrojone ananasy i jabłka wsypać do ciasta.

Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą, lekko zamieszać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać i razem z osączonymi ananasami pokrojonymi w kostkę dodać do ciasta.

ETAP 4:

Drożdżowe placuszki z jabłkami i ananasem
Wszystkie składniki razem wymieszać i przykryć ściereczką.

Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

ETAP 5:

Drożdżowe placuszki z jabłkami i ananasem
Placuszki smażyć na niedużym ogniu.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i rumienić z obu stron na złoty kolor.

ETAP 6:

Drożdżowe placuszki z jabłkami i ananasem

Usmażone placuszki osączyć na papierowym ręczniku.