Z czym podawać ananasa?

Ananas jest owocem egzotycznym. Jego największe plantacje znajdują się w Brazylii, Meksyku i na Hawajach. Dojrzewa latem i to właśnie z tą porą roku jest najbardziej kojarzony. Ananas świetnie sprawdza się jako dodatek do zimnych koktajli, deserów i lodów. Oprócz deserów ananas dobrze komponuje się z potrawami orientalnymi, np. słodko-kwaśnymi sosami do makaronu i ryżu. Jest też nieodłącznym składnikiem pizzy hawajskiej.

Ananas świeży i w puszce – czym się różni?

Poza sezonem ananas jest łatwo dostępny w wersji puszkowanej – jest to pokrojony w plastry miąższ ananasa zalany słodkim syropem. Świeże owoce ananasa wyglądają zupełnie inaczej. Miękki środek jest pokryty łuskowatą łupiną, a na czubku wyrastają sztywne, zielone liście. Inna różnica pomiędzy świeżym ananasem a ananasem w puszce to wartości odżywcze. Puszkowane owoce w syropie zawierają duże ilości cukru i są wysokokaloryczne. Z kolei surowy ananas znany jest ze swoich właściwości odchudzających.

Ananas: właściwości odżywcze i odchudzające

Ananas zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu wspomaga pracę jelit i poprawia trawienie. Bromelaina czyli enzym zawarty w ananasach, przyspiesza metabolizm i pomaga zredukować masę ciała. Ananas zawiera również witaminę C, która wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami i działa przeciwzapalnie. Świeży ananas często gości w jadłospisie sportowców, ponieważ przyspiesza gojenie ran i urazów, zmniejsza uczucie bólu i poprawia kondycję stawów. Warto włączyć go do codziennej diety. Dodatkowo ananas uważany jest za naturalny afrodyzjak.
Ciasto z ananasem

Ciasto z ananasem

Ciasto z ananasem najlepiej przygotować ze świeżego owocu. Ananas z puszki zawiera mniej składników mineralnych i witamin. Świeży owoc nadaje ciastu intensywny smak i aromat. Ananas w cieście świetnie łączy się z orzechami, wiórkami kokosa, miodem, pomarańczą, kakao czy czekoladą. Najczęściej przy jego użyciu piecze się serniki, torty, szarlotki, przekładańce i ciasta ucierane.

Koktajl z ananasa

Koktajl z ananasa

Koktajl z ananasa jest orzeźwiający, pożywny i słodki. Doskonale sprawdzi się na letnie imprezy w stylu tropikalnym. Napój przygotowuje się z mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru, a także ananasa i innych owoców. Wszystkie składniki należy zblendować. Całość można posłodzić miodem, cukrem trzcinowym bądź stewią. Jeśli do kawałków świeżego ananasa doda się sok ananasowy, mleko kokosowe, wiórki kokosowe oraz odrobinę rumu, powstanie znany koktajl alkoholowy pina colada. Drinka warto przyrządzić również bez trunku.

Sok z ananasa

Sok z ananasa

Sok z ananasa od dawna wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Ananas jest bogaty w bromelainę, czyli enzym który ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, oraz witaminę C, usprawniającą system odpornościowy. Dzienna dawka to jedna szklanka soku ananasowego. Warto go pić na pusty żołądek. Jeśli jednak chcemy zachować jak największą ilość wartości odżywczych, należy samemu wyciskać sok, ponieważ produkty ze sklepu mają znaczne ilości cukru i substancji konserwujących.

Smoothie z ananasem

Smoothie z ananasem

Do smoothie z ananasem można dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, sok jabłkowy i natkę pietruszki. Koktajl ananasowy powstanie po połączeniu kiwi, banana i wody. Smoothie z ananasem można zrobić z dodatkiem jabłka oraz kiwi. Napój z ananasa, jabłek i jarmużu pozwoli oczyścić organizm z toksyn i odkwasić go. Ananas pasuje także do zielonych koktajli, np. ze szpinakiem, awokado i miętą. Najlepiej zblendować go z sokiem pomarańczowym.

Polecane przepisy do kategorii Ananas

Znaleźliśmy 74 przepisów w kategorii Ananas